Jean-Dominique Bauby | Vlinders in een duikerpak (Le Scaphandre et le Papillon)
Cargo/De Bezige Bij, 2008

In de media

Niets kon Jean-Dominique Bauby meer nadat hij in december 1995 werd getroffen door het locked-in-syndroom. Door de neurologische aandoening viel iedere mogelijkheid tot communiceren weg. Hij kon niet meer praten, zich niet meer bewegen en veranderde van de ene op de andere dag in een kasplantje, een gezonde geest in een lichaam dat niet meer functioneerde.
Alleen zijn linkeroog kon hij nog bewegen. Hoe moet dat voelen? In welke hel beland je wanneer je als gezond man van middelbare leeftijd ineens helemaal niets meer kan?
In zijn eigen woorden: hij voelde zich als een vlinder, opgesloten in zo’n ouderwets pak dat kikvorsmannen droegen wanneer ze onder water gingen, een ronde pot op hun hoofd met aan iedere kant een klein rond raampje.
Zijn eigen woorden inderdaad, want Bauby heeft uiteindelijk over zijn conditie, over zijn gedachten en emoties een schitterend boek geschreven: Vlinders in een duikerpak. Vorig jaar verfilmd als het niet minder indrukwekkende The Diving Bell and the Butterfly. – Marc Kruyswijk in Algemeen Dagblad, 31-03-2008

Scroll naar boven