Jean-Marie Blas de Roblès | Waar de tijgers thuis zijn (Là où les tigres sont chez eux)
Ailantus, 2010

(in samenwerking met Karina van Santen en Martine Vosmaer; longlist Europese Literatuurprijs 2011)

In de media

Blas de Roblès, filosoof, historicus, diepzeearcheoloog en verwoed reiziger, werkte tien jaar aan wat wel zijn meesterwerk kan worden genoemd en waarvoor hij in Frankrijk met de prestigieuze Prix Médicis werd beloond.
De vertaling ervan moet geen sinecure zijn geweest, daar er aanzienlijk wat codetaal in wordt gekraakt. Los daarvan vragen de verschillende verhaallijnen – waaronder een hoogdravende hagiografie vol technische beschrijvingen van zeventiende-eeuwse uitvindingen – elk om een andere toon. – Wineke de Boer, de Volkskrant 19-06-2010 (4 sterren)

Wat de jury’s in het boek zo bekoorde, is niet moeilijk in te zien. Het zit boordevol avontuurlijke handelingen en portretten van een bonte stoet personages. De schrijver flirt op laagdrempelige maar niet overdreven simpele wijze met eruditie, en zijn roman is bovendien unputdownable op een manier waar Dan Brown nog een puntje aan kan zuigen, maar zonder banaal te worden. – Ger Leppers, Trouw 03-04-2010

Wervelend. Verbluffend. Meesterlijk. Fascinerend. Virtuoos. Flapteksten krioelen doorgaans van dit soort superlatieven, maar voor één keertje zijn ze volkomen op hun plaats. – Marijke Arijs, De Standaard 14-05-2010 (4 sterren)

Meer recencies:

 

Scroll naar boven