Simon Hureau | De oase (L’Oasis)
Soul Food Comics, 2021

De uitgever

Achter zijn nieuwe huis treft Simon Hureau een steriel gazon aan, omzoomd door sombere heggen en enkele bomen. Dierlijk leven is er nauwelijks. Zonder plan en ongehinderd door kennis of ervaring, gaat hij samen met zijn gezin aan de slag en creëren ze in tien jaar tijd een stadsoase, drukbezocht door kikkers, egels, vogels en insecten. De Oase is het verslag van die tien jaar en vormt een prachtig voorbeeld van hoe iedere tuin kan bijdragen aan de biodiversiteit dankzij wat enthousiasme en een paar opgestroopte mouwen.

In de media

Optimistisch stripverslag over een biodivers paradijsje

Met ‘De oase’ levert stripmaker en tuinier Simon Hureau een aandoenlijk en enthousiasmerend stripalbum af. Hij beschrijft hoe hij van een lap grond achter zijn huis een prachtige biodiverse tuin maakt, en neemt de lezer mee in het groene tienjarenplan.

De oase is een ideale instapstrip, geschikt voor mensen die niet geoefend zijn in het lezen van beeldverhalen. Hureau koppelt het kenmerkende stripidioom (leesrichting, tekstballonnen) op een heldere manier aan de natuurgids en het dagboek. Zijn verhaal leest als een getekende reportage van zijn werkzaamheden in de tuin, waarin hij alles benoemt en uitlegt: van composteren en snoeien tot het voeden van de aarde. Hij gebruikt pijlen en onderschriften om zijn verhaal te verduidelijken, af en toe kiest hij voor een illustratief overzichtje, bijvoorbeeld van schubvleugelige vlinders die hij tegenkomt. Het heeft in de verte iets van de natuurboeken van Marjolein Bastin. – Stefan Nieuwenhuis, NRC 27/05/2021

Scroll naar boven